Internationale bh maten

BH´s kopen, kan een echte uitdaging zijn, zelfs als je je maat weet. Verschillende maten en stijlen zitten allemaal weer net wat anders, evenals de verschillende merken, zeker al je bh´s koopt uit verschillende landen die gebruik maken van andere maattabellen.

LACE heeft bh´s in de collectie uit verschillende landen, waaronder: Frankrijk, Duitsland, België, Polen en Groot Brittanië.


Waarom zit er verschil in de maten?

De Europese merken maken gebruik van het metrische systeem en de Engelse merken van het keijzerlijke systeem, dit is voornamelijk de reden voor het verschil in de maten.

Vergelijken van cupmaten

Het is belangrijk om niet te vergeten dat de aangegeven maten op de labels vaak niet correct omgerekend worden. Door de verschillende maatvoeringen en tabellen is het onmogelijk voor de merken om dit juist om te rekenen, zeker ook omdat er overlapping zijn in de maten, zoals je in de tabel hieronder kunt zien. Dit is om je het verschil in de maten duidelijk weer te geven.

Onze ervaring leert ons dat het meestal zo is dat een klant een G cup heeft van een Engels merk als Freya, vaak uitkomt bij een H cup van een Europees merk, als bijvoorbeeld PrimaDonna.

Cupmaat tabelOmvangsmaat tabelConfectiemaat tabel

Let ook op dat niet alle merken hetzelfde omrekenen. Voor meer informatie hierover bekijk je het beste de ´maattabel ´voor ieder merk, deze vind je terug boven het ´in winkelwagentje ´ knopje.


EU maten

De meeste Europese merken maken gebruik van het Europese maatsysteem en geven de omvangdmaten aan in centimeters. LACE heeft de maten 65 - 95 in de collectie. Om snel een inschatting te geven van je maat kun je het beste onder je borsten strak opmeten en vervolgens afronden naar een getal deelbaar door 5, want deze maten lopen per 5 cm op. EU maten maken gebruik van de volgende letters om de cupmaten aan te geven: D, E, F, G, H, I, J, K & L.

Voor meer infomatie over het vinden van de juiste maat, bekijk ook de Bra Size pagina.

Ook is het belangrijk om te weten dat EU merken anders vallen dan de Engelse merken. De cups geven niet zo zeer het accent op de borst, dit komt door een andere vorm van beugel, vaak net wat breder, en de materialen zijn vaak net wat zachter en elastischer. Sommige vrouwen vinden dat beugels van de Europese merken middenvoor niet zo strak tegen de borst zitten als bij de Engelse merken, en andersom geldt hetzelfde, sommige vrouwen vinden juist dat de Engelse merken teveel druk geven tegen het borstbeen.

UK maten

De Engelse maten lopen anders en maken gebruik van het keijzerlijke systeem, de omvangsmaten zijn in inches. LACE heeft de maten 28 - 42 in de collectie, dit is te vergelijken met de maten 60 - 95. Om je juiste Engelse maat te vinden, kun je jezelf het beste strak opmeten onder de borst, in inches en dan afronden naar een even nummer, dit is de maat die je het beste kunt proberen. De cupmaten maken gebruik van dubbele letters, behalve dat er geen EE bestaat en de letter I over wordt geslagen. Dit is dus: D, DD, E, F, FF, G, GG, H, HH, J, JJ & K.

Please note that UK double-letter sizes DD, FF, GG, HH & JJ are not 'half a cup' size. For example, there is one full cup size difference between a G and GG cup. The size difference between UK cup sizes is smaller than that of EU cup sizes. For example, the difference between a UK 75G and 75GG cup is smaller than the difference between an EU 75G and 75H cup.

Vergeet niet dat de dubbele maten, als bijvoorbeeld DD of FF geen halve maten zijn, maar dat er dus bijvoorbeeld tussen een G en een GG een volle maat verschil zit. Het verschil tussen de maten is bij de Engelse merken wel kleiner als bij de Europese merken. Bijvoorbeeld tussen de cupmaten; UK 75G en UK 75G zit een kleiner verschil als tussen: EU 75G en 75H.

Engelse merken hebben over het algemeen smallere beugels als de Europese merken en maken gebruik van stevigere materialen. Dit is voornamelijk de reden voor de kleinere maatverschillen en is er keuze uit meer maten dan bij de Europese merken.

Poolse maten

Poolse bh´s worden meer en meer verkocht in West- Europa, en deze merken maken gebruik van een iets afwijkende maatvoering dan de standaard Europese. De omvangsmaten gaan ook per 5 cm, maar ieder merk heeft een eigen zicht op het verloop van de cupmaten.

Ewa Michalak bijvoorbeeld, maakt gebruik van een soort Engels systeem met dubbelde cupmaten als: D, DD, E, F, FF terijl Kris Line gebruik maakt van een soort gelijk systeem, maar wel met de cupmaat I, terwijl deze eigenlijk niet voorkomt bij de Engelse merken.

Poolse merken zitten over het algemeen ook vrij strak, waardoor sommige vrouwen liever meteen een omvangsmaat groter bestellen, en ook de cupmaten vallen vaak net een tikje kleiner uit.Poolse merken staan ook bekend voor de smalle beugels, waardoor er nog net een extra accent op de borst wordt gelegd, als in vergelijking tot de Engelse merken.

Merken met EU maten

Merken met UK maten

Poolse merken