Gratis verzending en gratis retour (NL)*

BH maattips

Met meer als 100 verschillende modellen op voorraad en een keuze uit wel 30 verschillende merken, is LACE de expert als het gaat om bh´s met een grote cup. ( D - K )

We beginnen met…

Om de juiste omvangsmaat te bepalen maken wij bij LACE gebruik van een eenvoudige centimeter, deze kun je thuis ook het beste gebruiken. Houd de centimeter precies onder de borsten en meet met de centimeter horizontaal rondom de borstkas, dit kun je het beste doen terwijl je in de spiegel kijkt want het is belangrijk dat de centimeter horizontaal blijft, misschien kan hier zelfs iemand bij helpen. Om de maat te bepalen moet de centimeter strak en zonder speling vast worden gehouden. De omvang kan zowel met als zonder bh op worden gemeten.

Indien je geen centimeter hebt, kunt je ook een koord of een touw gebruiken en de lengte hiervan daarna opmeten met een liniaal.

1 De juiste omvangsmaat

omvang in cm 63–67 68–72 73–77 78–82 83–87 88–92 93–97
omvangsmaat 65 70 75 80 85 90 95

Let op: In de bovenstaande tabel kun je nu je omvangsmaat bepalen. Zit je tussen 2 maten in, kunt je het beste beide maten proberen. Vrouwen met een grote cupmaat vinden misschien op deze manier een andere mogelijkheid om de beste ondersteuning te krijgen.

2 De juiste cupmaat

Om de juiste cupmaat te bepalen beginnen we met het analyseren van de bh die je momenteel draagt.

  • De bh cup moet de borst compleet omsluiten, dus ook aan de bovenkant en de zijkant. De hele beugels liggen tegen de borstkas - dus zowel onder de oksels als bij het borstbeen. De beugel sluit aan onder de borst en drukt niet in de huid.
  • Zorg ervoor dat de tepel in het diepste punt van de cup zit, of daar waar de naden samen komen. Onder in de cup mag geen ruimte over zijn. Buig naar voren en houd de bh aan de zijkant vast, schud de borsten nu zachtjes heen en weer zodat ze optimaal in de cup komen te zitten.
  • Steek je armen omhoog om te controleren of de bh blijft zitten, de bh mag dan dus niet naar boven glijden of de borst onder uit de bh glijden.

Als je vaststelt na het opmeten van de omvangsmaat dat je een kleinere omvangsmaat hebt dan gedacht, moet je er rekening mee houden dat je een grotere cupmaat zult moeten nemen. Het volume van de cup is van meerdere aspecten afhankelijk en in dit geval zul je een andere zogenaamde ´kruismaat´ moeten nemen.

Bijvoorbeeld: Draag je nu een 80F en is de cup optimaal maat de omvangsmaat is te groot. Dan kun je het beste een 75G proberen, hierbij is de omvang strakker maar het volume van de cup blijft hetzelfde.


Te grote cups

Als de cup te groot is en de omvang te breed, kijk dan of het beter wordt zodra je de omvangsband strakker trekt. Bij een te grote cupmaat schuiven de beugels nu te ver naar achteren.

Sommige cups lijken te groot, maar zijn als model niet geschikt voor je. BH´s met hoge cups of stijve gewatteerde T- shirt bh´s, kunnen veel ruimte bieden in de punt van de cup wat niet iedere borst op kan vullen.

Te kleine cups

Als niet de hele borst in de cup past, of de cups niet aansluiten aan de borst zul je een grotere cupmaat moeten kiezen. De cup wordt dan, afhankelijk van het merk, 1 -2 cm dieper. Dit helpt bij het inschatten van de grotere maat.

BH tips

De meeste vrouwen kennen niet hun juiste bh maat. De grootste fout is dat vrouwen een te kleine maat dragen. Vaak is de omvangsmaat te groot, waardoor de cup te klein is. Zo krijgt de borst niet de gewenste ondersteuning die hij nodig heeft.

Vergeet niet dat ieder merk en model anders is en dat de pasvorm ook van vrouw tot vrouw kan verschillen. De meeste ondersteuning - 80 - 90 % - moet van de omvangsband komen, daarom is het zo belangrijk dat de bh strak en recht op de rug zit en dus niet naar boven of beneden glijdt. Dit is eenvoudig te controleren door de bandjes losser te maken of af te doen en te kijken of de bh goed blijft zitten. De bandjes horen losjes over de schouder te lopen en niet in te snijden en horen maximaal 20% van de ondersteuning te bieden.

Voor meer bh- tips bekijk ook onze BH pasvorm gids.