Sport BH: zo hoort hij te zitten

Ben je sportief, dan is het voor zowel jezelf als ook je borst belangrijk te investeren in een goede en goed passende sport bh. Dit kun je vergelijken met het zoeken naar een goede en passende sportschoen Bij een zwaardere boezem kan het niet alleen ongemakkelijk, maar zelfs pijnlijk zijn, te sporten zonder de ondersteuning van een goede bh. Het borstweefsel en de huid worden door de constante bewegingen zwaar belast. De juiste sport bh ondersteunt niet alleen, maar vermindert ook de bewegingen waardoor schade aan borstweefsel en spieren verminderd wordt. Eenmaal uitgerekte spieren kunnen niet meer hersteld worden. Daarom is een goed zittende sport bh absoluut onmisbaar voor een sportieve vrouw met grote boezem. Zo ontstaat er geen schade en het verbetert zelfs je houding.


WAAR MOET IK OP LETTEN BIJ DE KEUZE VOOR EEN SPORT BH

1 BEGIN MET EEN GOEDE PASVORM

Ga van dezelfde criteria uit als voor je normale bh en begin als eerste met je normale bh maat. Vergeet daarbij niet de internationale maten en het verschil in maat van land tot land.

  1. De omvangsband hoort strak en horizontaal te zitten.
  2. De brug tussen de cups van een beugel bh hoort tegen het borstbeen te zitten. Een bh zonder beugel mag nergens gapen of openstaan. De halslijn hoort comfortabel te zitten en in een mooie punt te lopen.
  3. De gehele borst hoort in de cup te zitten - er mag geen plaats over zijn. Ook hoort aan de zijkant niks uit de cup te puilen. De beugels omsluiten de gehele borst en zitten geheel tegen het lichaam.
  4. De schouderbandjes drukken lichtjes op de schouders.
Het is belangrijk dat de onderbusteband strak maar comfortabel zit. De bh hoort daarbij op het eerste haakje te staan. Zo kan de bh na verloop van tijd strakker aan worden getrokken. 80 % tot 90 % van de ondersteuning komt van de onderbusteband, de bandjes zorgen voor de andere 10 % tot 20 %. Kies een sport bh in principe in je normale maat, maar houd er rekening mee dat een sport bh wat strakker zit. Sommige vrouwen vinden dit juist fijner, andere nemen liever een maat groter. Want houd er wel rekening mee dat je nog makkelijk adem moet kunnen halen tijdens het sporten.

2 MET OF ZONDER BEUGEL

Een sport bh met buegel hoeft niet perse meer ondersteuning te geven als een sport bh zonder buegel. Sommige sport bh´s zonder beugel geven net zoveel ondersteuning bij het lopen en springen als sport bh´s met beugel. De bh is zo ontworpen dat deze de borst inkapselt en door de stevige stoffen en juiste naden worden de bewegingen verminderd en de borst ondersteund.

De keuze van met of zonder beugel ligt uiteindelijk bij jezelf. Je eigen voorkeur en comfort zijn hierbij het belangrijkst. Sommige vrouwen vinden dat een sport bh zonder beugel de borsten niet genoeg apart houdt. Dit betekent echter niet dat er niet genoeg ondersteuning is, dit is alleen een persoonlijke mening. Aan de andere kant kunnen sommige bewegingen en sporten juist aangenamer zijn zonder beugel, zeker als ze langer duren.

3 INKAPSELEN EN COMPRESSIE

Veel sport bh´s die ontworpen zijn voor vrouwen met een volle boezem hebben een inkapsel - structuur. Inkapselen betekent dat de bh zo ontworpen is dat ze de borsten uit elkaar houdt en iedere borst apart ondersteunt. Bij compressie is de bh niet alleen anders ontworpen, maar ondersteunt ook volgens een andere principe. Hier drukt de bh van buiten tegen de borst, om deze dicht tegen het lichaam aan te drukken, zo vermindert een compressie bh de bewegingen van het borstweefsel. Deze laatste soort is niet vaak beschikbaar in de bekende cupmaten, maar normale kledingmaten of in de confectiematen S - L.

Alle sport bhs die LACE heeft zijn inkapsel bh´s. Ze zijn verkrijgbaar met buegel, dan worden de borsten gescheiden en apart ingekapseld, of zonder buegel, waarbij de ondersteuning ontstaat door de structuur en de diepte van de bh. Sommige bh´s combineren het beste van beide en scheiden de borsten van elkaar maar drukken door het gebruik van stevige stoffen zacht tegen de borst om de beweging zo minimaal mogelijk te houden.

4 WELKE SPORT

De juiste sport bh is ook afhankelijk van de sport en hoeveel er bewogen wordt, want hiervan is de benodigde ondersteuning afhankelijk. LACE maakt gebruik van een puntensysteem voor iedere bh, dit loopt van 1 tot 4 sterren. Alle sport bh´s die bij LACE worden verkocht zijn geschikt voor vrouwen met een zwaardere borst en bedekken een grote selectie aan sporten. Kleinere cups als D en E kunnen voor een gemiddelde sport al genoeg ondersteuning krijgen van een bh met een lichte of een gemiddelde ondersteuning. LACE concentreert zich op ondersteunende sport bh´s voor een cupmaat D +.

Sport bh´s met een waardering van 1 tot 2 sterren zijn geschikt voor rustigere sporten met niet zoveel beweging, zoals bijvoorbeeld yoga, walking of kracht training. De bh´s met een waarde van 2 tot 3 zijn voor wat zwaardere sporten als bijvoorbeeld skiën en fietsen. En de laatste bh´s met een waarde van 3 tot 4 sterren zijn voor de bijzonder actieve sporten waarbij veel gerend of gesprongen wordt, zoals bijvoorbeeld hardlopen of paardrijden. Ben je onzeker over hoeveel ondersteuning je nodig hebt, kies dan het zekere voor het onzekere en ga voor een hogere waarde.

5 VEELZIJDIGE BANDJES

Veel sport bhs´s bieden de mogelijkheid de bandjes op de rug tot een zogenaamde ´Racerback ´ te verbinden, door bijvoorbeeld een bijgeleverde clip. Hierdoor kun je de pasvorm wat aanpassen en de ondersteuning zelfs verhogen. Door het samenvoegen van de bandjes op de rug worden de borsten nog dichter tegen het lichaam gedrukt waardoor er nog minder bewegingsvrijheid is. Ook zitten bij de Racerback de bandjes verder op de schouders, wat het afzakken van de bandjes verhindert. Sommige vrouwen vinden dit juist ongemakkelijk of zelfs pijnlijk in de nek, daarom is het belangrijk dat je dit voor je training eerst even uitprobeert. De bandjes zijn gemaakt van stevige materialen om bewegingen op te vangen en vaak zijn de bandjes gewatteerd of gevoerd, wat het gewicht en de druk beter opvangt en het draagcomfort verhoogt.

Het kan wat moeilijk zijn een bh met gekruiste bandjes of een Racerback aan te trekken, want de bh moet in één geheel over het hoofd en de schouders. Sommige sport bh´s hebben de bandjes verder op de rug of een Racerback met een sluiting. In dit geval kun je het beste het laatste haakje dicht doen, de bh dan aan te trekken, dan sluiten en de sluiting op de rug te draaien. In dit geval is het vaak, oefening baart kunst.

6 PROBEER HET EENS

Of bij LACE in de showroom, of bij je thuis, neem de tijd om op zoek te gaan naar de juiste sport bh. Spring en loop rustig even door het huis, alleen op deze manier weet je wat comfortabel zit. Rek en strek jezelf in iedere richting en let er op of de bh en de bandjes goed blijven zitten. Het is belangrijk dat je vrij kunt bewegen zonder dat de bh drukt, of schuurt of verschuift.