VERMIJD DE 5 FOUTEN EN BERIJK HIERMEE DE BESTE BH PASVORM

Holland nl 26. May 2013
 
   
VERMIJD DE 5 FOUTEN EN BERIJK HIERMEE DE BESTE BH PASVORM

 
Het wordt vaak gezegd, maar helaas nog steeds waar:
Tenminste 3 van 5 vrouwen draagt de verkeerde BH maat.
Een ervaren Engels onderzoeksteam is hierop opmerkzaam geworden en heeft 2 verschillende benaderingen voor het vinden van de juiste beha pasvorm bestudeerd; “De traditionele methode” en de “beste-pasvorm-methode”.
Samengevat is gebleken dat wij niet het meetlint – die voor de traditionele methode het beste geschikt is – moeten gebruiken, maar dat de “beste pasvorm methode” de beste methode is, welke een soort checklist is met 5 criteria, waarin kort wordt uitgelegd waardoor een goede pasvorm wordt bereikt en – evenzo belangrijk – wat niet goed is.
De 5 kriteria voor de beste pasvorm zijn:
  1. de onderbustewijdte – mag niet te wijd en niet te strak zijn
  2. de cup – mag niet te klein of te groot zijn
  3. de beugel – hoe goed past de vorm bij de borst
  4. de bandjes – mogen niet te lang en niet te kort zijn
  5. het tussenstuk – moet aan het borstbeen liggen
Hieronder staan de 5 criteria uitgwerkt met een LACE ervaring.
 
 
  1a. De omvang - te strak   
Aan beide kanten van het rugpand komt de huid er bovenuit.
Dit geeft een onaangenaam gevoel dat de beha veel te strak zit.

 
Op de foto rechts is te zien dat de beha correct zit: strak en horizontaal – recht.
LACE adviseerd een strakzittende rugpand. Het dragen zal in het begin ongewoon zijn maar wij kopen toch ook geen nieuwe schoenen die te wijd zijn, toch?
 
1b. De omvang - te wijd
De beha trekt naar boven wanneer u de armen boven uw hoofd tilt. De rugpand van de beha zit niet op dezelfde hoogte als de voorzijde – het tussenstuk van de beha tussen de borsten.
LACE noemt dit, dat de beha aan de rug hoogtrekt (zie foto rechts). Dit is de meest voorkomende fout die wij in onze winkels ervaren. De elastische band van de omvang moet in een horizontale lijn om het lichaam liggen.
 
2a. Cup - te klein Het borstweefsel puilt uit: boven, onder of aan de zijkanten.
Bij LACE zien we meestal dat de borst boven de cup uitpuilt (zie foto rechts). Dat noemen wij dat de beha 4 borsten maakt. En wij zijn immers geen koeien ;-)
De cup moet altijd gevuld zijn en mag geen deuken of bobbels veroorzaken.
 
2b. Cup – te groot   
Vouwen in de stof van de cups (zie foto rechts).
Dit probleem zijn wij zelden in de winkels.
 
3. Beugel – verkeerde vorm

Een onaangenaam gevoel aan het einde van de beugel. D.w.z. hetzij op het borstweefsel aan de zijkant (onder de arm) of tussen de borsten.

De foto rechts laat zien hoe de beha goed zit.
In de LACE winkels zien wij dagelijks de verschillende borsten van verschillende vrouwen. Bij sommige zitten de borsten van nature verder naar buiten en andere weer verder in de midden. Het is daarom belangrijk dat de vorm van de beugel daar begint waar de borst begint. Als dit niet het geval is, dan moet u een andere beha vorm proberen, want het is niet zeker dat een andere maat dit probleem oplost.
4a. Schouderbandjes – te kort
De bandjes snijden in de schouder. Dit kan zeer onaangenaam zijn en de bandjes dragen veel te veel gewicht van de borst. 
In het ergste geval kunnen te korte bandjes een spierverharding in de nek veroorzaken.
Bij LACE zijn wij van mening, dat de bandjes slechts 10-20% mogen dragen. De rest zou van de omvang gedragen moeten worden. Als dit niet het geval zou zijn, zou een vrouw met grote cupmaat nooit een strapless beha kunnen dragen. En deze hebben wij bij LACE tot cupmaat H.
 
 
4b. Träger – te lang
De bandjes vallen van de schouders.
De oplossing is meestal de bandjes te verstellen.

 
Koopt u daarom alleen beha's met verstelbare schouderbandjes.

 
Bij LACE verkopen wij alleen maar beha's met verstelbare bandjes. 
 
5. Middenstuk – ligt niet aan het borstbeen
Het voorste middenstuk heeft geen contact met het borstbeen. De beha moet echter op het borstbeen liggen. 

 
De foto rechts laat zien hoe de beha goed zit.
 
  SAMENVATTING – DE “BEST-FIT-METHODE”
  
De pasvorm van de beha is goed als geen van de bovenstaande fouten toetreft of wanneer het verstellen van het haakje of de schouderbandjes de pasvorm niet verbeterd.

 
Bij LACE zijn wij het zeer met de “best-fit-methode” eens. Dit komt tevens overeen met de methode die wij sinds 25 jaar in onze winkels hanteren. Alleen gebruiken wij wel het meetlint om de juiste omvang te meten.
Aan de andere kant heeft het geen zin de cupmaat te bepalen aan hand van het meten van de borst zelf. Dat doen wij dus ook niet bij LACE.

 
Typisch is dat de meeste klanten na deskundig advies een kleinere omvang met een grotere cupmaat hebben als voorheen. Dit is als had de klant altijd in veel te wijde schoenen gelopen. En dat gaat immers ook niet.
 
 
 
Te strak?   
Bij LACE ervaren wij een heel individueel gevoel van “te strak” bij de omvang van onze klanten. Hierbij komt dat de beha's van elastisch materiaal worden gemaakt en met de tijd iets wijder worden. Daarom kiezen veel vrouwen – vooral de ervarene klanten met een grote buste – bij aankoop een iets strakker zittende beha die na een week perfect zit.
Andere klanten daarentegen kunnen het absoluut niet hebben dat de rugsluiting te strak zit en kiezen voor een minder strakke pasvorm, waarna de beha dus sneller op het strakste haakje moet worden gesloten omdat anders de beha te wijd is.
 
 
Techniek versus ervaring pasvorm?Naar aanleiding van de opmerking over “te strak” kan ik u vertellen dat ik een fantastische lezing van een Amerikaanse Experte voor confectiegroottes (Alvanon) heb bijgewoond. Hij vertelde dat hoewel men met een 3D scanner de precieze beha maat (of jeans maat) kan meten, 2 vrouwen niet dezelfde pasvorm kunnen dragen. Wij kunnen de technische pasvorm wetenschappelijk uitmeten, maar niet de pasvorm voor de klant. Dus beleven 2 vrouwen met exact dezelfde beha maat (bijvoorbeeld 75 D) zelden dezelfde pasvorm in dezelfde beha in maat 75 D omdat onze opvatting van de goede pasvorm altijd anders is. 
 
Hierbij komt dat verschillende situaties een verschillende instelling tot de pasvorm kunnen beinvloeden. Men kiest vaak voor een iets meer strakzittende sport beha of een strapless beha ipv een beha die daagelijks wordt gedragen.
 
 
De klant weet het zelf het beste
 
De “best-fit-methode” is een goede stap in een beter advies over beha pasvormen. De 5 fouten die de methode schetst zorgt ervoor dat de ergste fouten worden vermeden. Uiteindelijk kan alleen de klant beslissen wat haar het beste past en in wat voor soort beha ze zich het meest comfortabel voelt. De pasvorm is niet alleen technisch en objectief, maar met name ook zeer individueel en subjectief.
 
 
Lingerie Styling
  Tot slot wil ik u aanbevelen dat u een ervaren lingerie winkel bezoekt die ervaring heeft met de moderne pasvorm. Natuurlijk zou ik me zeer verheugen dat u een van onze LACE winkels bezoekt ;-)
Is LACE echter te ver weg, dan kan ik u een geautoriseerde “Lingerie Styling” winkel aanbevelen. Lees meer op www.lingeriestyling.com.

 
Zie ook:
* BH-Maat tabel
* Engelse versus Europese cupmaten uitgelegd door LACE
* BH Guide
 
 
Foto copyright: www.lingeriestyling.com