De zwangerschap borstvoedingsfase: wat je allemaal moet weten over een goede voedingsbh.

Holland nl 31. Oct 2014
Als je hier alleen antwoorden op gaat zoeken, kan het allemaal best verwarrend zijn. Overal verschillende berichten, ervaringen en soms ook tips die je het beste maar meteen kunt vergeten. Het beste kun je gewoon doen net als wij, enkel naar tips en adviezen van de experts luisteren. Bijvoorbeeld van je arts, consultatiebureau of kraamzorg. Iedere vrouw en iedere zwangerschap is tenslotte uniek.
1. Vanaf wanneer wordt het thema voedingsbh interessant?

Hier gelden al verschillende meningen, maar over het algemeen wordt gezegd niet voor de 8ste zwangerschapsmaand. Pas vanaf dan is het groeiproces van de borsten in de zwangerschap bijna afgesloten. De maat is dan ongeveer net zo als zij 8 weken na de geboorte zal zijn. In het begin is de melkproductie nog wat onregelmatig en zal de borst van maat nogal wisselen. Vlak na de geboorte is de borst op het grootst.
2. Welke maat moet ik kopen?

Net zoals bij een normale bh, kun je beter niet zomaar de eerste de beste bh kopen. Zich door een expert op te laten meten kan al erg goed en belangrijk zijn. Over het algemeen kun je er goed vanuit gaan dat de maat ongeveer een maat groter moet zijn dan je normaal draagt, maar ook hier zijn er uitzonderingen. Een goed tijdpunt om de borst te laten meten is in de 8ste maand, dan is de borst ongeveer de maat zoals ze tijdens de borstvoedingsperiode zal zijn. Wil je pas net na de geboorte bh ?s kopen houd er dan rekening mee dat de borst dan wel op zijn grootst is, o.a. omdat de melkproductie nog onregelmatig is Het is in ieder geval aan te bevelen een niet te kleine bh te kopen omdat je anders last van stuwing kunt krijgen.

3. Moet ik echt een voedingsbh dragen?

Ook hier is dit een persoonlijke vraag, en moet je doen waar je je goed bij voelt. Heb je van nature een kleine borst die zich tijdens de zwangerschap niet al te veel heeft veranderd, heb je niet persé een voedingsbh nodig, dan kun je ook de zogenaamde voedingstopjes dragen, deze zijn net als t­ shirts, hebben soms ingenaaide cups en bieden plaatst voor compressen. Echter vrouwen die door de zwangerschap een enorme borst hebben gekregen kunnen beter voor een goede voedingsbh kiezen. Vooral net na de geboorte is de borst erg zwaar en heeft een goede ondersteuning nodig. Een goede voedingsbh kan hier enorm helpen.

In het tweede gedeelte kun je lezen waarop je dan moet letten.